Основни счетоводни съвети за малкия бизнес

За много собственици на бизнес управлението на финансите е най-страшният аспект от притежаването на бизнес. Ако не знаете как да поддържате финансите си в ред, може да изпаднете в сериозни финансови затруднения.

За щастие, уменията за управление на пари могат да бъдат научени, дори ако никога досега не сте се занимавали с това. Ето няколко от най-важните съвети за счетоводство за малък бизнес, към които трябва да се обръщате редовно.

  1. Водете точни записи

Когато притежавате стартъп, трябва да се научите как да правите счетоводство и водене на записи за малък бизнес. Повечето от ежедневните счетоводни данни могат лесно да бъдат проследявани онлайн чрез вашата кредитна карта и банкови записи. Важно е обаче цялата тази информация да се събира на едно място, за да можете да я прегледате с един поглед.

Много собственици на фирми инвестират в софтуер, който улеснява воденето на счетоводство за малкия бизнес. Инвестирайте в софтуер, който ви позволява да проследявате паричния поток и има интегрирана функция за фактуриране. Вашият счетоводител ще ви благодари, когато дойде време да подадете данъците си.

  1. Отворете бизнес банкова сметка

Когато смесвате лични и професионални финанси, резултатите могат да бъдат катастрофални. Една от първите стъпки, които трябва да предприемете, когато стартирате нов бизнес, е откриването на нова банкова сметка под името на вашия бизнес.

Поддържането на вашите лични и професионални финанси напълно разделно прави проследяването на притока на пари лесно.

Ако фирмата ви е еднолична собственост, по закон не се изисква да откривате отделна банкова сметка за вашия бизнес, но все още силно се препоръчва да го направите. Преди да можете да отворите бизнес акаунт, се нуждаете от име на фирмата и то трябва да бъде регистрирано във вашата държава.

  1. Пазете всичките си разписки

Може да мислите, че не е необходимо да съхранявате разписки, тъй като практически всяка покупка е електронна. Файловете за продажби обаче съдържат данни за дати и разходи, които могат да бъдат много полезни за бъдеща справка.

Не правете грешката просто да хвърлите всичките си разписки в една папка. Вместо това ги организирайте въз основа на категорията. Това ще направи нещата много по-лесни за вас и ще ви помогне да направите точни приспадания. Освен това ще ви помогне да следите къде отиват по-голямата част от парите ви, за да можете в бъдеще да намалите конкретни области.

  1. Научете как да фактурирате точно

За повечето собственици на нови фирми фактурирането е непознато понятие, но е необходимо да се записват конкретни подробности за различни транзакции. Те също така подканват клиентите да направят плащанията навреме. Точното фактуриране може да ви помогне да следите клиентите, които постоянно не плащат в рамките на договорения период и може да ви помогне да останете организирани.

Никога не добавяйте към фактура след финализирането й и никога не създавайте множество версии на една и съща фактура. Правенето на промени във фактура след представяне на клиент само ще обърка вас, вашите клиенти и вашия счетоводител. Това също ще направи процеса на вземане на хаотични хаотичен и неефективен.

  1. Създаване на отчети за печалби и загуби

Отчетите за печалбите и загубите могат да ви дадат кратки описания на финансовото здраве на вашия бизнес. Отчет за P&L обобщава разходите, разходите и приходите, които бизнесът ви прави през определени периоди. Той може да разкрие подходяща информация за способността на вашата компания да генерира печалба и също често се нарича отчета за приходите, отчета за финансовите резултати или отчета за операциите.

Преди да можете да подготвите отчет за печалбата и загубата, ще трябва да организирате следната информация:

-Малки парични транзакции и всички други дейности, придружени с разписки;

-Записи за всички покупки, които сте направили с вашите бизнес кредитни карти и бизнес проверка на акаунта;

-Информация за връщане, отстъпки и всякакви намаления на цените, които предлагате на клиентите си;

-Всички източници на доходи, включително плащания с кредитни карти, чекове и пари в брой, платени на вашия бизнес;

За всеки различен артикул, изброен по-горе, включете информацията за общата година, както и тримесечната сума. След това ще трябва да следвате процеса на създаване на отчета за приходите и разходите.

  1. Вземете разписки за дарения

Ако често дарявате за благотворителност и не получавате разписки за вашите вноски, е време да промените навиците си. Бихте могли да получавате данъчни облекчения за всички пари и дарения, дадени на благотворителни организации, но е необходимо да имате разписки, за да ги приспаднете от данъците си.

  1. Събирайте данъци в момента на продажбата

Винаги събирайте данъци по време на продажбата, за да не плащате обилна еднократна сума на данъка в края на годината. Освен това няма да е необходимо да се притеснявате за налагането на забавени санкции за плащане на данъци, ако ги събирате или прилагате в момента на продажбата.

Независимо дали сте гений по математика или вашите счетоводни умения могат да използват малко помощ, всеки може да се научи как да управлява бизнес финансите си. Следвайте тези прости съвети за счетоводство, за да получите финансите на бизнеса си, за да избегнете често срещаните данъчни грешки.

Източник: Microsoft 365 Team.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *